Müze Troya

Yer 
Çanakkale, TR

İşveren
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü

Yıl
2012

Alan
14.780 m²

Ekip
M. Metin Polat, Caner Bilgin, Bilge Altuğ, Ceyda Cihangir


Troya müzesi, Tevfikiye Köy yolunun Troya Ören yerine uzanan yolla kesiştiği noktada konumlanarak arkeolojik gezi etkinliğinin daha büyük bir ölçekte ele alındığı hattın başlangıç noktası olarak önerilir. Müze yapısı, çok fonksiyonlu programıyla bölgeye gelen ziyaretçilerin varış noktası olup, müze fonksiyonu ile birlikte tanımlandığı servis mekanları ve açık alanlarıyla arkeolojik gezi hattının birincil toplanma ve dağılma noktasını meydana getirir. Bu durumun mekansal organizasyona yansıması ise, yapının ören yeri yoluna referans veren ve köyün çeperinde konumlanan geçirgen, çok parçalı bir platform etrafında örgütlenmesidir.
Kamusal program elemanları ile kütlesel olarak daha büyük ve aynı zamanda özel program elemanları arasında bir ayırıcı olarak tanımlanan platform, merkezi bir sokak hattını kesen ikincil geçişlerle kademelenip, arada tanımlanan çok katmanlı açık alanlarla ‘alt-üst’ ayrımını bir yandan da muğlaklaştırır.
Müzenin bu ölçekte bir kırsal bölgede ve köy çeperinde konumlanması durumu, yapının arazi içinde, hem yatayda hem dikeyde parçalanmasıyla ele alınır. Böylece bir yandan mevcut kırsal ölçeğe referans verilir bir yandan da mevcut peyzaj, programın bir parçası olarak değerlendirilir. Köy çeperinde ve tanımlanan sokak boyunca konumlanan tekil servis ,ticari birimler ve işlikler yöre halkına sürekli istihdam sağlamakla birlikte yine yöre halkının günlük aktivitelerinde kullandıkları bir alan olarak ön görülür. Yapının ören yoluna birleştiği noktada önerilen ‘köy meydanı’ köydeki mevcut program ve müze programıyla beslenerek ören yolu gezi hattına geçiş verir.

TRVA_03

Müze programı, üstteki parçalı platform sisteminin iç mekana yansıması olarak zemin altında yeniden ele alınmıştır. Zemin altında örgütlenen program, üstle bağlantı sağlayan avlular ve peyzajı binaya entegre eden parçalı sergi kütleleri ve bu kütleleri birbirine bağlayan, kesişen dolaşım hatlarıyla organize edilir.Yapı içi dolaşımın peyzajla birleştiği noktalarda konumlanan açık hava sergileme alanları yapının zeytinliklere açılan peyzajının başlangıcı olarak nitelendirilebilir.

00
04-8
TRVA_04
TRVA_05
TRVA_07
03-8
02-9
02-9
kesit

© 9016 Architecture 2024